Op deze pagina lees je wat aandoeningen als glaucoom, cataract, maculadegeneratie, diabetes retinopathie en droge ogen inhouden en hoe onze optometristen je helpen.
Glaucoom
Wat is glaucoom?
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw ontstaat. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge oogdruk maar komt ook voor bij lage oogdruk dit noemt men lage druk glaucoom. Het gevolg hiervan is dat er een verstoring plaatsvindt tussen de signalen naar je hersenen en dit leidt tot uitval in je gezichtsveld.
Wat zijn de klachten en risico’s bij glaucoom?
De beschadiging van de oogzenuw verloopt vaak traag en pijnloos en daardoor wordt de uitval van het gezichtsveld pas opgemerkt als die echt duidelijk wordt. Deze ziekte is erg verraderlijk en kan bij het onbehandeld laten tot tunnelzicht of zelfs blindheid leiden.
Komt glaucoom vaak voor?
Helaas is deze aandoening niet zeldzaam maar komt voor bij 2 op de 100 mensen boven de 40 jaar. Hoe hoger de leeftijd des te hoger het aantal mensen met glaucoom. Ook als in de familie glaucoom voorkomt verhoogt dit de kans op dat jij glaucoom krijgt aanzienlijk. Ziektes als diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie en ook roken verhogen de risico op glaucoom.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik glaucoom heb?
Als je boven de 40 bent dan raden wij je aan om een ooggezondheidsonderzoek uit te laten voeren. De optometrist meet de oogdruk, beoordeelt de oogzenuw en de dikte van de zenuwlaag. Ook meten wij de gezichtsscherpte en de dikte van het hoornvlies. Wanneer we bij dit onderzoek afwijkingen constateren geven wij je gericht advies. Dit kan zijn om over twee jaar weer voor controle te komen of wij verwijzen je naar de oogarts of huisarts.
Staar of cataract
Wat is staar of cataract?
Staar of cataract is een van de bekendste oogaandoeningen. De ooglens wordt in de loop van ons leven een beetje minder helder waardoor het zicht vertroebelt. Meestal krijgt je daar op latere leeftijd mee te maken.
Wat zijn de klachten en risico’s bij staar of cataract?
Hoe ouder je wordt hoe meer cataract een belemmering kan worden bij het goed kunnen zien. Bijvoorbeeld dat je bij het autorijden meer last krijgt van de koplampen van tegenliggers. Bij beginnende staar is slechts een klein deel van het zicht aangetast, je kunt dan je gezichtsscherpte verbeteren met een bril of extra verlichting. Een zonnebril of pet kan ook fijn zijn. Op termijn kan het je dagelijks functioneren flink beïnvloeden.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik staar of cataract heb?
We raden je dan aan om een afspraak voor een ooggezondheidsonderzoek te maken. De optometrist kijkt tijdens dit onderzoek in welk stadium de staar is en of dit de oorzaak van je slechte zicht is. De optometrist onderzoekt ook of met andere brillenglazen je zicht nog is te verbeteren. Als dit onvoldoende uitkomst biedt kan de optometrist je verwijzen naar de huisarts. Er bestaan geen medicijnen tegen staar. Een operatie waarbij de troebele ooglens wordt vervangen door een nieuwe lens is op dit moment de enige effectieve behandeling.
Maculadegeneratie
Wat is maculadegeneratie?
Macula degeneratie is een oogziekte waarbij de macula, het centrale deel van het netvlies (de gele vlek) aftakelt. Macula degeneratie is er in meerdere vormen. Veel voorkomend zijn de droge vorm en de natte vorm.
De droge macula degeneratie is de meest voorkomende en de minst ernstige vorm. Het kan jaren duren voordat het zicht merkbaar achteruit gaat.
De natte macula degeneratie komt gelukkig minder vaak voor. Er is sprake van groei van nieuwe bloedvaatjes die broos en slecht zijn waardoor lekkage ontstaat in de vorm van vocht of bloed.
Wat zijn de klachten of risico’s bij maculadegeneratie?
Woorden lijken wazig en letters schijnen te ontbreken
Je ziet een grijze, zwarte of wazige vlek midden in je blikveld
Rechte lijnen lijken krom
Kleuren lijken vager
Je herkent gezichten moeilijker
Wat moet ik doen als ik denk dat ik maculadegeneratie heb?
We raden je aan om een afspraak voor een ooggezondheidsonderzoek te maken. De optometrist kan vroegtijdig de macula controleren, dit gebeurt met een OCT scan, die maakt een soort MRI van het oog. Als wij een afwijking constateren dan kunnen wij je verwijzen naar de oogarts. Je kunt zelf ook het risico verkleinen door niet te roken en voldoende anti-oxidanten en omega-3-vetzuren te eten.
Diabetes retinopathie
Wat is diabetes retinopathie?
Diabetes kan zorgen voor veranderingen in je netvlies waardoor je minder goed gaat zien. Dit noemen we diabetische retinopathie. Als diabetische retinopathie in een vroeg stadium wordt ontdekt kan met de huidige behandelmethoden de oogziekte tot stilstand worden gebracht, vertraagd of verminderd worden. Zorg er dus voor dat je ogen regelmatig worden gecontroleerd.
Wat zijn de klachten of risico’s bij diabetes retinopathie?
Klachten die je zou kunnen hebben zijn wazig zien, vervormd zicht of het zien van vlekken.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik diabetes retinopathie heb?
We raden je aan om een afspraak voor een ooggezondheidsonderzoek te maken. De optometrist bekijkt periodiek met een OCT-scan en een fundusfoto (een scan en foto van het netvlies) of er aantasting te zien is aan het netvlies. Wij leggen de beelden bij elke controle vast in jouw dossier en kunnen zo vergelijkingen maken en veranderingen snel constateren. Indien nodig kunnen wij je verwijzen naar oogarts of huisarts.
Wil je weten of je een oogaandoening hebt en wat je moet doen?
Maak dan een afspraak voor een ooggezondheidsonderzoek